Mi is a az transzdermális hatóanyagbevitel?

Tudtad, hogy a bőröd a legnagyobb szerved?

Funkcióját tekintve az egyik legkomplexebb szervünk, hisz egyszerre véd a környezeti hatásoktól, részt vesz a hőszabályozásban, energiaraktár és érzékszerv is. Egyszerre várjuk el tőle, hogy megvédjen bennünket a környezeti hatásoktól, de persze azt is, hogy az általunk alkalmazott kozmetikum viszont átjusson rajta, és a kezelési célnak megfelelő összetevők sejtszintre be tudjanak épülni. A védelmi szerepet a bőrünk a nap 24 órájában ellátja, annyira természetes számunkra, hogy eszünkbe sem jut, milyen következményekkel járhat, ha a bőrünk károsodik.

A kozmetika alapjai

Ahhoz, hogy jobban tudjunk tájékozódni a kozmetikumok, a kozmetika világában, alapvető kozmetikai ismeretekre van szükségünk. A bőr az emberi szervezet legnagyobb kiterjedésű, legösszetettebb és egyik legkeményebben dolgozó szerve. A fiatalos, friss és sugárzó bőr a bőrszövetek tökéletes fiziológia egyensúlyából adódik. A bőr állapota függ az ember életkorától, egészségi állapotától, étrendjétől és életmódjától is.

A bőr réteges felépítésű, a felszíntől befelé haladva hámra, irhára és bőraljára tagolódik. A bőrhöz tartoznak a bőrfüggelékek vagy járulékos szervek:
A szőrtüszők, a faggyú- és verejtékmirigyek, valamint a köröm.

A hagyományos kozmetikai kezelések leginkább a szaruréteget érintik / érintették, az elhalt hámsejtek eltávolítása, illetve a bőrfelszíni emulzió helyreállítása és a felszíni hidratálás volt a főszerep.

Prekozmetológia

A szépségipar fejlődése és az anti-ageing előtérbe kerülése az alsóbb sejtállományt célozza / célozta már meg. Minél mélyebbre lépünk a dermiszben annál inkább a fiatal sejtállományt (ahol az „új bőr születik” ) érjük el, azaz ekkor érünk el érdemi változásokat.

Ennek a szegmensnek a főszereplője a transzdermális hatóanyagbevitel. Azaz átlépve a bőr védekező funkcióján, a dermisz alsóbb állományát megcélozva a hatóanyagokkal minőségi bőrkép javulást elérni.

Ami ehhez szükséges: hatékony előkészítés, azaz olyan peeling mechanizmus, ami valóban és hatékonyan távolítja el nem csak a szennyeződéseket, de az elhalt hámsejteket is! Sőt ezen túlmenően, fontos szerepe van az úgynevezett penetráció fokozásban, azaz, hogy a bőrünkbe minél több értékes hatóanyag tudjon bejutni.

A következő szempont az hatóanyagok molekula mérete.  A dermiszben való mélyre jutás feltétele a minél alacsonyabb molekulaméret (tehát nem csak az fontos, hogy például hyaluront juttassunk be, mint fő alkotóelem, de a bejutás és a beépülés miatt a hyaluron molekulaszerkezet és mérete is fontos.

A transzdermális hatóanyagbevitel főszereplője a hyaluron, ami több frakciós, és amiben az alacsony molekulaméret nagyobb mennyiségben van jelen. Ezen túlmenően peptideket, vitaminokat jutattunk be. A hyaluron vízmegkötő tulajdonságát segítségül hívva a célzottan bejuttatott kis molekulaméretű hatóanyag komplex megduzzad, így a mikrokeringés már nem tudja elszállítani, azaz abban a rétegben bedepózik ahova be szerettük volna juttatni és célzottan az újonnan születő sejtállományban fejti ki a hatását!

Az eredményei épp ezért megkérdőjelezhetetlenek, és ami még nagyon fontos ennél a technikánál / technológiánál, hogy az eljárás soha nem jár(hat) fájdalommal, és nem igényel sem tűt sem szikét!

Kormanik Andrea

kozmetikus & gyakorlati oktató

További érdekességek
Szépülj és pihenj biztonságban

A hitelesség, biztonság és megbízhatóság, mindig is elsődleges szempont volt nálam. Mind az általam kiválasztott kozmetikumok és gépek hivatalos orvos-kozmetikai minősítéssel rendelkeznek.

Bővebben »