Tűs mezoterápia vagy tűnélküli mezoterápia? Lézeres mezoterápia?

Mezoterápia


A mezoterápia nagyjából fél évszázados múltra tekint vissza, először a gyógyászatban használták – migrén, sportsérülések, és különböző rheumatikus problémák kezelésére. Lényege, hogy egy nagyon vékony steril tű segítségével hatóanyagot juttatunk a bőr egy meghatározott rétegébe. Később szépészeti kezelésekre is alkalmazták, hiszen a kozmetika hatóanyagai is akkor fejtik ki hatásukat a legerőteljesebben, ha pontosan oda kerülnek – maximális koncentrációban – ahol be szeretnénk avatkozni a bőr működésében.

A kezelést mára már gépesítették, az automata adagolópisztolyba, injekciós fecskendőbe kell a “mezoterápiás koktélt” behelyezni, amely egyénenként és problémánként változik. A kezelést végző személy a beszúrás mélységét és gyakoriságát is be tudja állítani, így a beadott mennyiséget is szabályozza a berendezés. A terápia gyors, elérzéstelenítve viszonylag fájdalmatlan.

Hatásmechanizmus


A bejuttatott anyag orvosi tisztaságú koncentrátum kell, hogy legyen, mindenféle tartósítószer-, illatanyag,- és színezék, mentes, ez nagyon hatékonyan épül be a bőr rétegeibe, ahol kifejtve hatását látványossá tudja tenni a kezelést. Az eljárást a legkülönbözőbb esztétikai problémákra alkalmazzák: főként anti-ageing-, de hajhullás elleni-, pigmentfolt halványítás, cellulit-, stria elleni kezelésekre is.

Az alkalmazott hatóanyagok pl. hyaluronsav, DNS, organikus szilicium, A, C, E-vitamin, niacinamid, növekedési faktorok, immunoglubulinok, anitoxidánsok, DMAE, argireline, parazsázsa, glutathione,

A másik hatásmechanizmust a tűszúrás generálja. A kezelésnél minden tűszúrás egy kis mikrosérülést okoz, amire a szervezet reagálni fog, elindít a szervezetben egy immunfolyamatot, mely következtében meggyógyítja a sérülést és “mellékhatásaként” a bőrt, mélyebb rétegektől kiindulva regenerálni is fogja. Beindulnak a fibroblast sejtekben a kollagén termelési folyamatok, és így a saját kollagénünk és a bejuttatott hyaluronsav szépen feltöltik a ráncokat.

Testkezelésnél, pl. stria esetében magát a nyúlási csíkot tudjuk így halványítani, a hegeknél is ugyanez a helyzet. A zsírbontó és cellulit kezeléseknél pedig a hatóanyag az, ami közrejátszik a folyamatban.

Kezelés menete


Arckezelés: A kezelést egy mezoterápiás pisztoly segítségével végezik. A készülék automatikusan adagolja a hatóanyagot, és automatikus beállítás van arra is, hogy milyen mélyre juttassa be a bőrbe vagy zsírszövetbe. Az eredmény néhány kezelés után, minden más kezelésnél látványosabb, mivel gyakorlatilag a felhasznált hatóanyagok 100%-a célba ér.

A mezoterápia (akár tűs, akár a tű-nélküli – valódi elektroporáció) jelenleg a leghatékonyabb a hatóanyagok bejuttatására, mert egyedül ez a módszer képes tökéletesen áttörni a bőr védő, ún. barrier rétegét, lehetővé téve a hatóanyagok megfelelő mélységbe jutását, ahol rendkívül gyorsan és látványosan tudják kifejteni hatásukat. A kezelések során felhasznált anyagok orvosi tisztaságúak. Más módszerekkel, pl. krémekkel, ill. egyéb elekrokozmetikai kezelésekkel (ultrahang, rádiófrekvencia stb.) nem lehet ilyen mélységbe bejuttatni a hatóanyagokat, csak a felszíni rétegekbe. Nincs hatóanyag veszteség, a megválasztott hatóanyagok a legideálisabb helyre, a szövetekbe, ill. a sejtekbe jutnak.

Fókuszált lézeres mezoterápia kontra tűnélküli mezoterápia?


Manapság mindenki hallott már “mindenféle” mezoterápiáról, rengeteg félinformáció kering és rengeteg félrevezetett vendég csalódik, mert elmarad az eredmény. Tisztázni kell fogalmakat és azt, hogy mi, mire való.

A legkézenfekvőbb kérdés, hogy mi a különbség a tűs, a tű nélküli mezoterápia és a fókuszált mezoterápia között. A hagyományos, tűvel végzett mezoterápiás kezelés két féle képpen hat.

Egyik hatást a fejti ki, mivel a tűszúrás helyén létrejövő sérüléseket a szervezet meg akarja gyógyítani, ezért aktivizálja a fibroblaszt sejteket, melyek ugyanúgy kollagént, elasztint, stb. termelnek, és új szövet képződik ép, friss sejtekkel, mint más sérüléseknél.

A fókuszált lézeres mezoterápia következtében a lézer besugárzás során a lézer által kiváltott biostimulációs hatás ugyanezt indítja el a kötőszövetben, csak kellemetlen tűszúrások nélkül. Ez önmagában javítja a bőrképet, fiatalítja a sejteket. Ez a hatás hosszútávon jelent fiatalítást, látványos eredményt.

A másik hatást pedig a valódi mezoterápiával bejuttatott hatóanyagok érik el. A Meso I Laserhez kifejlesztett Age Attraction anyagok igen magas koncentrációban tartalmazzák a különböző hatóanyagokat: vitaminok, argirelin, organikus szilicium, növényi őssejt, para zsázsa, hyaluronsav, stb., ezért rögtön látványos a kezelés, valóban eléri az ígért és kívánt eredményt.

A Meso I laser valódi elektroporációs impulzus technológiájának köszönhetően ezek a hatóanyagok, ugyanúgy az irha rétegig juttathatóak, ahova a tűs mezoterápia esetében is, sőt a sejtszintű felszívódás is garantált.

Miért több a fókuszált mezoterápia, mint a “csak” tűnélküli mezoterápia?


A “sima” tű nélküli mezoterápia során csak a hatóanyagot juttatják be a kötőszövetbe, de elmarad a nagyon lényeges stimulációs folyamat, melyet a tűs mezoterápiában a tűszúrás vált ki. A másik probléma, hogy az esetek többségében a mezoterápiás készüléknek mondott gépnek semmi köze a valódi mezoterápiához (elektroporációhoz).

A lézer biostimulációs hatásával pont azt a hiányosságot lehet pótolni, amely a tű nélküli elektroporáció kapcsán felmerül: a fibroblaszt aktivitás hiányát. A “sima” tű nélküli mezoterápia (elektroporáció), a hatóanyag bejuttatáson kívül más stimulációs hatással nem rendelkezik, a fibroblaszt sejteket stimuláló hatást csak a tű vagy a lézer képes beindítani.

A Meso I Laser készülék


Mint a szépségápolásban a legtöbb technológiát, a lézeres mezoterápiás gépet eredetileg orvosoknak fejlesztették ki, ahogyan a valódi elektroporációs technológiát is az orvosok, – génkutatók, rákkutatók – használták, mert bebizonyították, hogy képes hatóanyag bejuttatására a sejten belüli térbe.

A Meso I Laser – más készülékkel ellentétben – eredeti elektroporációs technológiát alkalmaz! A kezelőfejen fém gömböcskék taláhatók, amelyek elektromos ingereket küldve ún. “elektromos kapukat” nyitnak meg, melyeken keresztül a hám és irha réteg között átjárható lesz a bőr, az aktív hatóanyagok a bőr mélyebb rétegeibe juttathatók. A kezelés végeztével ezek a kapuk bezáródnak, a hatóanyagok bennmaradnak és “dolgozni” kezdenek.

A Meso I Laser készülékkel egy kezelés alatt kb. 6-10 ml tömény, tiszta mezoterápiás hatóanyagot illetve hyaluronsavat lehet bejuttatni a bőrbe!

Milyen anyagokat használjunk a lézeres mezoterápiához?


Az Age Attraction német cég kifejezetten a lézeres tű nélküli mezoterápiához fejlesztette ki termékeit. Hatóanyag koncentrátumok, ampullák, krémek, szérumok, melyek egymással szinergiában hatnak a legjobb eredményért.Az irha rétegig hatolva az ott található kollagén sejtek kialakulását, megújulását segítik ill. a sejten belül fejtik ki a bőrproblémának megfelelő hatásukat, így biztosítva az anti-aging és már problémák megoldását.

Kizárólag a legújabb tudományos kutatási eredmények alapján választják ki az összetevőket, melyek nem tartalmaznak semmilyen bőrt terhelő anyagot- paraffinokat, ásványi olaj származékokat, mesterséges illatanyagokat vagy parabéneket. Mezoterápiához nem is lehet mást használni, mint kizárólag orvosi tisztaságú anyagokat! Mivel tű nélküli mezoterápiához fejlesztették ki, ezek a koncentrátumok és ampullák sokkal magasabb arányban tartalmaznak hatóanyagot, mint a tű mezoterápiához használatosak.

A legfontosabb anti-aging hatóanyagok mind megtalálhatók a kínálatban: hyaluronsav kivételesen magas koncentrációban, A,C, E ill. B vitaminok, peptidek, növényi őssejt, para zsázsa, stb.

A piacon a jelenleg elérhető legmagasabb koncentrációban tartalmazzák a hatóanyagot, a valódi elektroporációval ill. lézeres kezeléssel egyedülálló eredményre képesek.

A termék skála az otthoni ápoláshoz használatos készítményeket is tartalmazza, mivel a tartós és még hatásosabb eredményt ezek használatával lehet fenntartani ill. fokozni.

Kormanik Andrea

kozmetikus & gyakorlati oktató

További érdekességek
Szépülj és pihenj biztonságban

A hitelesség, biztonság és megbízhatóság, mindig is elsődleges szempont volt nálam. Mind az általam kiválasztott kozmetikumok és gépek hivatalos orvos-kozmetikai minősítéssel rendelkeznek.

Bővebben »